Vis & Duurzaamheid

Het Wereld Natuur Fonds en Unilever stonden jaren geleden aan de wieg van de Marine Stewardship Council (MSC). Inmiddels is MSC een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen en de leefomgeving van de vissen gezond te houden. Visserijen die hun vis volgens de regels van MSC vangen, krijgen als beloning het MSC Keurmerk Visserijen kunnen vrijwillig een aanvraag doen een onafhankelijke beoordeling of ze voldoen aan de criteria voor MSC certificering. Wat zijn de regels voor duurzame visserij volgens MSC? 

De visserij mag niet leiden tot overbevissing of uitputting van vissoorten.De natuur onder water moet worden beschermd.De visserijbedrijven moeten zich verantwoorden over hun doen en laten en garant staan voor een effectief, duurzaam visserijbeheer.Visserijen moeten de lokale, nationale en internationale wetten en regels respecteren.

Is het MSC-keurmerk betrouwbaar?Het MSC-keurmerk is het enige, internationale keurmerk voor gevangen vis dat onafhankelijk, transparant en onpartijdig is. De beoordeling of een visserij of visverkooppunt in aanmerking komt voor het MSC-keurmerk wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie die door de Marine Stewardship Council daartoe is bevoegd. Visserijen en visverkooppunten krijgen het keurmerk niet zomaar. Ze worden scherp gecontroleerd op de naleving van de hierboven aangegeven regels.

Kijk voor meer informatie op: www.msc.org/nl

Een duurzame palingsector in Nederland

De Stichting DUPAN wil met concrete activiteiten de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. De palingcultuur hoort bij Nederland, net als tulpen, klompen en molens. Het eten van paling als delicatesse is mogelijk, mits de palingstand op peil is en blijft en mits de palingvisserij, -kwekerij en -verwerking op een duurzame wijze is vormgegeven. DUPAN zet zich in om de palingcultuur voor Nederland te behouden, met respect voor de natuur.De palingstand weer op peilHet moet beter met de paling in Nederland, daar is iedereen het wel over eens. Onderzoek wijst uit dat de palingstand de afgelopen jaren een dalende trend laat zien. Maar over de oorzaak is nog te weinig bekend. Vast staat dat jonge paling het voedselrijke zoete water in ons land niet of nauwelijks kan bereiken, terwijl volwassen exemplaren de wateren niet kunnen verlaten om hun paaigebied op de Atlantische Oceaan te bereiken. Om een duurzame exploitatie van een gezonde palingstand mogelijk te maken, heeft de gehele palingsector - visser, kwekers en verwerkers - de handen ineen geslagen om de palingstand in Nederland duurzaam op peil te brengen.Geen woorden maar dadenDaartoe hebben de drie partijen een convenant getekend en de Stichting DUPAN opgericht. Zij hebben zich bereid verklaard om samen te werken aan een duurzaam herstel van de palingstand. Een belangrijk middel is het 'Duurzaam Paling Fonds'; een fonds waaruit de komende jaren wordt geïnvesteerd in de uitzet van paling in het Nederlandse oppervlaktewater en de uitzet van volwassen, geslachtsrijpe paling in zee. Ook zal het fonds worden ingezet voor onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek als basis voor gefundeerd beleid, voor een blijvend herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.

Kijk voor meer informatie op www.dupan.nl