01 - Verkooppunten
Kies locatie
02 - Aanbiedingen

Salade van de Maand:

Herfst Salade

Een FISH TOPPER !!!

Salade met walnoten, mandarijntjes, tonijn en gerookte zalm.

200 gram €3,50

MAALTIJD VAN DE MAAND:

Mexicaanse Mosselen

Gekookte Mosselen met gekookte pasta in een heerlijke pittige Mexicaanse saus.

2 pers €8,95

 

Aanbieding van de week:

Gestoomde Makreel

per stuk: €3,95

 Logo Fish bewerkt
Spaart u al mee voor €10,00 korting? Bij iedere €5,00 ontvangt u een stempel op uw stempelkaart.
03 - Recepten
Kijk voor meer inspiratie op visrecepten.nl 
04 - Vis van de maand

OKTOBER: MOSSELEN

Zo handig om te weten.

Mosselen koken

Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt.

Dichte mosselen

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Mosselen die open staan

Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

Mosselen bereiden

Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Zeker als u bedenkt dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende. Het meest gegeten mosselgerecht bereidt u als volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pan samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen, strooi er peper over en de liefhebbers doen er een scheut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op een hoog vuur en na 10 minuten bent u al aan het genieten.

Witte of oranje mossel

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

Mosselkookvocht

Rauwe mosselen geven tijdens het koken vocht af dat heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het kookvocht in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes. Gebruik deze in visgerechten of als basis voor het maken van een lekkere saus.

Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.

Krabbetjes in de mosselen

Tussen de partijen mosselen bevinden zich soms minuscuul kleine krabbetjes. Doorgaans zijn ze na een aantal spoelingen verdwenen, maar het komt voor dat ze de dans ontspringen. Het kan ook voorkomen dat zich een klein krabbetje heeft genesteld in de mosselschelp. Deze kunnen dan makkelijk met de hand verwijderd worden. Mocht je ze per ongeluk doorslikken, dan vormt dat geen gevaar voor de gezondheid.

Mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.

Lekker gezond

Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische waarde. Een gezonde keuze dus!

Een pareltje

Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

Mosselzaadinvanginstallatie

Mosselkwekers zijn innovatief. De nieuwste techniek is de mosselzaadinvanginstallatie. Hier groeit het mosselzaad aan lijnen of netten onder drijvers voor de kust. Dé methode voor de toekomst die zorgt voor schone, zandvrije mosselen, vol smaak.

Aankoop

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de grootte van de schelp, niet over de inhoud/hoeveelheid van het mosselvlees. Het is niet automatisch zo dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is.

Mosselen eten

Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.

Een mosselmaaltijd

  • Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood of pasta en salade.
  • Mosselingrediënten naar keuze: prei, ui, selderij, knoflook,wortel, peper, wijn, bier, klontje boter, scheutje room.
  • Reken 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon bij frietjes, salade of pasta. Reken 1,2  a 1,5  kg per persoon bij een maaltijd met brood.
  • Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop.
  • Spoel mosselen even met water voor het koken.
  • Laat mosselen niet in het water liggen dan verliezen ze hun typisch zilte smaak.
  • Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan is de mossel goed en kan deze in de pan.
  • Gebruik een grote pan met deksel zodat er voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan. De pan een aantal keer omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.
  • Bak ondertussen de frietjes, snij het stokbrood en doe de sausjes in een schaaltje.
  • Zet de pan op tafel wanneer alle mosselen geopend zijn.
  • Lekker met een glaasje bier,wijn of cider. Eet smakelijk!

 
05 - Vis & Duurzaamheid
MSC Certificering
FISH werd op 30 mei 2008 als eerste ambulante vishandel in Nederland MSC gecertificeerd!

Het Wereld Natuur Fonds en Unilever stonden tien jaar geleden aan de wieg vande Marine Stewardship Council (MSC). Inmiddels is MSC een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen en de leefomgeving van de vissen gezond te houden. Visserijen die hun vis volgens de regels van MSC vangen, krijgen als beloning het MSC Keurmerk Visserijen kunnen vrijwillig een aanvraag doen een onafhankelijke beoordeling of ze voldoen aan de criteria voor MSC certificering. Wat zijn de regels voor duurzame visserij volgens MSC?

  • De visserij mag niet leiden tot overbevissing of uitputting van vissoorten.
  • De natuur onder water moet worden beschermd.
  • De visserijbedrijven moeten zich verantwoorden over hun doen en laten en garant staan voor een effectief, duurzaam visserijbeheer.
  • Visserijen moeten de lokale, nationale en internationale wetten en regels respecteren.

Is het MSC-keurmerk betrouwbaar?
Het MSC-keurmerk is het enige, internationale keurmerk voor gevangen vis dat onafhankelijk, transparant en onpartijdig is. De beoordeling of een visserij of visverkooppunt in aanmerking komt voor het MSC-keurmerk wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie die door de Marine Stewardship Council daartoe is bevoegd. Visserijen en visverkooppunten krijgen het keurmerk niet zomaar. Ze worden scherp gecontroleerd op de naleving van de hierboven aangegeven regels.

Is er al vis met het MSC-keurmerk?
Ja, Fish heeft op dit moment al meerdere producten met een MSC keurmerk en daar komen binnenkort nog meer producten bij. Op dit moment kunt u bij Fish de volgende duurzame vissoorten kopen:

  • MSC Kibbeling
  • MSC lekkerbekken
  • MSC Gestoomde makreel
  • MSC Wilde zalmfilet
  • MSC Gerookte wilde zalmfilet
  • MSC Hollandse Nieuwe Haring
  • MSC Gestoomde makreelfilets naturel/peper
  • MSC Spekbokking
  • MSC Dover Hasting Tong
  • MSC Schol en scholfilet
  • MSC Hollandse Garnalen
item06


Een duurzame palingsector in Nederland
De Stichting DUPAN wil met concrete activiteiten de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. De palingcultuur hoort bij Nederland, net als tulpen, klompen en molens. Het eten van paling als delicatesse is mogelijk, mits de palingstand op peil is en blijft en mits de palingvisserij, -kwekerij en -verwerking op een duurzame wijze is vormgegeven. DUPAN zet zich in om de palingcultuur voor Nederland te behouden, met respect voor de natuur.

De palingstand weer op peil
Het moet beter met de paling in Nederland, daar is iedereen het wel over eens. Onderzoek wijst uit dat de palingstand de afgelopen jaren een dalende trend laat zien. Maar over de oorzaak is nog te weinig bekend. Vast staat dat jonge paling het voedselrijke zoete water in ons land niet of nauwelijks kan bereiken, terwijl volwassen exemplaren de wateren niet kunnen verlaten om hun paaigebied op de Atlantische Oceaan te bereiken. Om een duurzame exploitatie van een gezonde palingstand mogelijk te maken, heeft de gehele palingsector - visser, kwekers en verwerkers - de handen ineen geslagen om de palingstand in Nederland duurzaam op peil te brengen.

Geen woorden maar daden
Daartoe hebben de drie partijen een convenant getekend en de Stichting DUPAN opgericht. Zij hebben zich bereid verklaard om samen te werken aan een duurzaam herstel van de palingstand. Een belangrijk middel is het 'Duurzaam Paling Fonds'; een fonds waaruit de komende jaren wordt geïnvesteerd in de uitzet van paling in het Nederlandse oppervlaktewater en de uitzet van volwassen, geslachtsrijpe paling in zee. Ook zal het fonds worden ingezet voor onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek als basis voor gefundeerd beleid, voor een blijvend herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.

logo-Duurzaam-Paling-Fonds-FC kopie
06 - Vis & Gezondheid
Er is dus vis met meer en minder vet. Dat is handig voor wie let op calorieën! En het aantrekkelijke is dat vette vis sterk verzadigde vetten levert. Dat is gunstig, weten onderzoekers.

Vis levert goede vetten
Wetenschappers hebben ontdekt dat in Europese landen waar het dagelijks eten weinig verzadigde vetten bevat, minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten. In deze landen wordt relatief veel vis gegeten. Eskimo’s in Groenland zijn grote viseters en bij hen komen bijvoor- beeld hart- en vaatziekten maar weinig voor. Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen die (vette) vis eten minder risico lopen op een hartinfarct. De onderzoekers denken dat het vooral te maken heeft met de sterk onverzadigde vetten die in vis voorkomen. Zij verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit is gunstig. Inmiddels is ook bekend dat vetten uit vis terecht komen in de wand van de hartspiercellen, zodat de kans op een hartstilstand veel kleiner wordt.

Vis eten vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Wetenschappers raden iedereen met hart- en vaatziekten aan elke week twee keer vis te eten waarvan één keer een vette soort. Daarmee wordt de kans groot dat het cholesterolgehalte in het bloed omlaag gaat. Dit is zeker van belang voor hartpatienten. Zo wordt het risico op (verdere) hart- en vaatproblemen kleiner.

Vis eten vermindert de kans op diabetes mellitus
Er zijn nog meer interessante aanwijzingen. Het aantal mensen met bij- voorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte)en dementie neemt toe. Onderzoekers zijn op zoek naar de oorzaken en eventuele oplossingen. Ze hebben ontdekt dat vetten in vis zouden kunnen helpen om de kans op deze ziekten kleiner te maken. Uit onderzoek onder Rotterdamse ouderen blijkt dat mensen die regelmatig vis eten minder kans hebben om diabetes te krijgen. Eerder hebben wetenschappers ontdekt dat diabetes mellitus onder grote viseters zoals de Eskimo’s maar weinig voorkomt.

Dementie
Regelmatig vis op het menu zou ook het risico op dementie verkleinen. Onderzoekers houden er rekening mee dat het onder meer te maken heeft met de gunstige invloed van visvetten op de bloeddruk. Maar het kan ook zijn dat de onstekingsremmende werking van visvetten de kans op dementie verkleint.
Aanstaande moeders aan de vis
Aanstaande moeders doen er goed aan één à twee keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De sterk onverzadigde visvetten zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze vetten dragen bij aan het goed functioneren van de wanden van hersencellen.

Vis en groente
Vis is makkelijk te combineren met diverse groenten. Toch is het goed om kritisch te zijn. Dat heeft te maken met het nitraat- gehalte van sommige groenten. Nitraat komt in alle soorten groenten voor sommige soorten bevatten meer nitraat dan andere. Daarom is het advies niet vaker dan twee keer in de week vis te combineren met spinazie, bleekselderij, kropsla, veldsla, paksoi of een andere nitraatrijke groente. Eet vis daarom liever samen met nitraatarme soorten zoals tomaat, Speziebonen, broccoli, doperwtjes, wortelen of witlof

Conclusie
De voedingsvoorlichters adviseren om één à twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vettere soort. Het maakt niet uit of dat bij de broodmaaltijd is of als lekkere variatie bij de warme maaltijd.
07 - Haringparty
Fish kan uw haringparty geheel naar wens verzorgen.

Wanneer kan ik een Haringparty van FISH gebruiken?
    • Bij de opening van een (nieuwe) vestiging/winkel.
    • Op een beurs stand in binnen en buitenland om uw gasten iets bijzonders aan te bieden.
    • Op allerlei evenementen waar u een oer Hollands product wilt op een moderne en verantwoorde manier.
     
Een haringparty van FISH kan gewoon lekker traditioneel, haring aan de staart, maar ook (mini)broodjes haring en verschillende haring amuses behoort tot de mogelijkheden. Vraag een offerte aan voor de diversen mogelijkheden. In het verleden hebben wij al voor veel verschillende opdrachtgevers mogen werken in binnen en buitenland. Onder andere voor Bol.com, Ministerie van Justitie, BallastNedam, KNHB, Ness Benelux, Randstad uitzendbureau, Holland Queens Day, Trafalgar Square, Londen en nog vele anderen
09 - Wij zijn Fish
Fish is een nieuwe stijl ambulante vishandel. Niets is standaard, er wordt gewerkt vanuit 4 luxe verkoopwagens met flatscreens, alle producten worden standaard vacuum verpakt en de presentatie van de producten mag bijzonder genoemd worden.

Fish heeft momenteel 18 verkooppunten in midden nederland. Wij verkopen een uitgebreid assortiment van gebakken vis, gerookte vis,veel kant en klare maaltijden uit eigen keuken,waaronder de iedere maand wisslende maaltijd van de maand, salades en natuurlijk diverse soorten verse vis, zoals kabeljauw, zalm en scholfilet en sashimi tonijn.

Tevens zijn wij intensief bezig met de duurzaamheid van vis.Wij adviseren onze klanten uitgebreid over dit begrip. Ondermeer door per vissoort aan te geven hoe het is gesteld met de stand van deze vis in de zee. Waar een product gevangen of gekweekt wordt. Tevens verkopen wij een aantal MSC producten.

Maar Fish is meer...
Wij verkopen exclusieve relatiegeschenken, verzorgen haringparty’s en leveren aan diversen horeca en instellingen.
Tevens bieden wij, sinds kort, een uniek samenwerkingsverband aan voor de beste ambulante vishandelaren in Nederland. Een samenwerkingsverband waar kennis delen een van onze belangrijkste peilers is.
Voor meer informatie over deze samenwerking, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dankzij de centrale ligging in Spakenburg, waar een groot aantal visgroothandels gevestigd zijn die dagelijks hun vis op veilingen in Nederland en in het buitenland inkopen, zijn wij altijd voorzien van de meest verse vis.
Wij verkopen vanuit luxe verkoopwagens, die voldoen aan alle laatste HACCP eisen. Op deze manier kunnen wij onze producten aanbieden alsof u ze in de winkel koopt, maar dan met de gezelligheid van de markt.

Neem contact met ons op



Voor vragen en/of opmerkingen kunt u het contactformulier gebruiken of stuur direct een email naar info@fish-nederland.nl

Fish Nederland
Haringweg 35C
3751 BG
Spakenburg

Kijk voor het juiste telefoonnummer bij "verkooppunten" en kies uw woonplaats.






X