01 - Verkooppunten
Kies locatie
02 - Aanbiedingen
Maaltijdsalade_gebakken_zalm

Salade van de Maand:

Zeevruchten Salade

Een lekkere frisse salade met krab, garnalen en gerookte zalm

200 gram €3,50

MAALTIJD VAN DE MAAND:

Zeebaars Di Nocci

Een mooie hele zeebaars in een kruidenolie, gevuld met groeten en een mooie tapenade van cashewnoten

2 pers €8,95

 

Aanbieding van de week:

Mooie verse Scholfilets

100gr voor €2,50

 Logo Fish bewerkt
Spaart u al mee voor €10,00 korting? Bij iedere €5,00 ontvangt u een stempel op uw stempelkaart.
03 - Recepten
Kijk voor meer inspiratie op visrecepten.nl 
04 - Vis van de maand
JUNI: Hollandse Nieuwe
Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Wanneer is haring Hollandse Nieuwe?

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. In het Warenwetbesluit Visserijproducten, slakken en kikkerbillen staat omschreven dat "[u]itsluitend in de maanden mei tot en met september [..] de aanduiding "nieuwe haring", "Hollandse nieuwe" of "nieuwe maatjes"- [mag] worden gebezigd voor haring welke is gevangen in de genoemde maanden van het jaar waarin zij wordt verhandeld."[1]

Geschiedenis

Naar verluidt heeft Willem Beukelszoon uit het Zeeuwse stadje Biervliet in 1380 het haring kaken uitgevonden. De haringkaker haalde met een speciaal mesje de ingewanden uit de buikholte van de haring, op de alvleesklier na. De alvleesklier scheidt enzymen uit die de haring doen rijpen. Dit spijsverteringsorgaan is op dat moment groot en bevat bepaalde natuurlijke enzymen die zorgen voor het omzetten van voedsel in vet. Deze enzymen spelen ook een rol bij het rijpen van gekaakte haringen en zijn bepalend voor de smaak. Het rijpingsproces wordt gereguleerd met het zouten van de haring; hoe meer zout, des te langer de haring kan rijpen. Vroeger moest de vishandelaar het zonder diepvriezer stellen, waardoor er veel zouter werd gekaakt. De gezouten haringen werden in een houten vat bewaard. Om het vele zout en daardoor de tranigheid van de haring te verhullen, werd de vis met een gesnipperd uitje gegeten. (Deze visie wordt door de culinaire journalisten Adriaan de Boer en Wouter Klootwijk in hun boek "Haring en zijn maatjes" bestreden. Het wordt door sommige mensen gewoon lekkerder gevonden, stellen zij.) Sommige vishandelaars behandelden de haringen ook nog met melk om het zout te neutraliseren. Naarmate de tijd verstreek werd de smaak van gekaakte haring steeds zouter, totdat deze na ongeveer een jaar niet meer eetbaar was. Vandaar dat de komst van nieuwe haring welkom was en gevierd werd: de smaak was nog nauwelijks aangetast door het zout. Overigens is er door Nederland een verschillende smaakvoorkeur te herkennen[bron?]. Dit heeft een historische achtergrond. Lange tijd kwam de haring via Vlaardingen binnen. Het vervoer naar het achterland nam langer in beslag en de haring moest in dat geval dan ook voor een langere bewaartijd gezout worden. In de kuststreek was de haring dus minder zout dan in het achterland. In Brabant bestaat nog steeds een voorkeur voor de iets zoutere, kleine Hollandse Nieuwe, in één stuk gegeten. Amsterdammers eten liefst de grotere haring, in stukjes gesneden, vaak met een stukje ‘zuur’. In Rotterdam is er weer een voorkeur voor de kleine haring, aan een stuk. Ook wordt de haring wel gegeten met gesnipperde zeekraal in plaats van een uitje, of met hele zeekraal op brood.

Noorse, Deense en Schotse haring

De sluiting van de Noordzee voor de haringvisserij in 1977 noopte Nederlandse vissers en handelaren de bakens te verzetten. Een enkeling beproefde zijn geluk in de Ierse Zee, in de hoop er haring aan te treffen die te vergelijken was met die uit de Noordzee. Denemarken bleek een geschikter alternatief. Deense vissers visten in het Skagerrak op haring die sterk leek op de ‘Hollandse’ maatjesharing. Een aantal vissers en inkopers van verwerkende bedrijven uit Nederland vestigde zich in het noorden van Jutland. De Denen eten geen Hollandse Nieuwe, haring wordt in Denemarken op een andere manier bereid. Nederlandse bedrijven benutten hun kennis ter plaatse en voerden de kaaktechniek in. In 2007 was Noorwegen het belangrijkste aanvoerland. 80 Procent van de aanvoer is in Noorse handen. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven hun werkterrein in Denemarken en Schotland.

Wettelijke eisen

Wil haring "Hollandse Nieuwe" worden genoemd dan moet hij voldoen aan bepaalde eisen:
  • het vetpercentage moet ten minste 16% zijn.
    • de haring moet tussen half mei en eind juni worden gevangen, voor die tijd is hij te mager, erna heeft hij te veel hom of kuit;
  • hij moet gekaakt zijn;
  • hij moet gezouten en gerijpt zijn:
    • het zouten is van belang voor het bewaren
    • tijdens het zouten wint de haring aan smaak, mede doordat de alvleesklier niet verwijderd is;
    • om mogelijke parasieten, met name de haringworm, te doden moet de haring ten minste 24 uur bevroren zijn geweest;
  • hij moet op de juiste manier gefileerd zijn:
    • de graat moet zijn verwijderd op de staart na.
  • De temperatuur bij verkoop mag maximaal 7°C bedragen.
De haring kan met en zonder ui worden gegeten. Tegenwoordig gebruikt men minder zout, omdat het vriezen voldoende bescherming geeft.

Voedingstoffen

Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
  • 16 gram vet
  • 18 gram proteïne (eiwitten)
  • een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E
Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst. Een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet, maar 22 procent of meer is geen uitzondering. Het vet van de haring bestaat voor een belangrijk deel uit onverzadigde omega 3-vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. De calorische waarde van haring is ongeveer 222 kcal / 932 kJ per 100 gram.

Vlaggetjesdag

Vlaggetjesdag was van oorsprong de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd in de haven lagen op de zaterdag, vóórdat de eerste schepen uitgingen om op haringvangst te gaan. Tegenwoordig is níet het uitvaren voor de haringvangst, maar de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de enkele daar nog liggende schepen op te sieren. De traditie van de introductie van de 'Hollandse Nieuwe' op de markt is te vergelijken met de jaarlijkse introductie van de Beaujolais primeur in Frankrijk. Het Algemeen Dagblad voert sinds dertig jaar een populaire jaarlijkse haringtest uit waarbij tussen half juni en begin juli bij honderd visverkopers over heel Nederland de nieuw aangevoerde haring wordt gekeurd. De kwaliteit pleegt te variëren tussen "geel en ranzig" en "frisrood". Deze 'AD-test' is echter omstreden, omdat het tijdstip van testen potentieel grote invloed heeft op de kwaliteit van de haring. Ook betreft het deels een persoonlijk mening en smaak van de keurders, en het spreekwoord zegt niet voor niets "over smaak valt niet te twisten".

Groene haring

Groene haring is haring die alleen aan boord van het schip gezouten is geweest. Hij is kort gerijpt. De smaak is dan fris en subtiel, maar de kans op besmetting met de haringworm, een parasiet voor haring, is groot. Tegenwoordig moet de haring wettelijk 24 uur lang worden diepgevroren. De verkoop van groene haring is daarom wettelijk niet toegestaan. De naam wordt wel nog steeds gebruikt voor licht gezouten haring die wel ingevroren is geweest.

Koninginneharing

Rond half juni is de haring het vetst en dus het best geschikt voor maatjesharing. De haring die het optimale vetgehalte bevatte en van een uitzonderlijke kwaliteit was ontving het predicaat Koninginneharing. Koninginneharing werd door de schipper van het schip dat de haring aanvoerde, of bij afwezigheid door zijn vrouw, aangeboden aan de koningin. Deze oude traditie is verdwenen doordat Hollandse Nieuwe bijna niet meer door Nederlandse schepen wordt aangevoerd.

Recept van de Maand:

 
   

 
05 - Vis & Duurzaamheid
MSC Certificering
FISH werd op 30 mei 2008 als eerste ambulante vishandel in Nederland MSC gecertificeerd!

Het Wereld Natuur Fonds en Unilever stonden tien jaar geleden aan de wieg vande Marine Stewardship Council (MSC). Inmiddels is MSC een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen en de leefomgeving van de vissen gezond te houden. Visserijen die hun vis volgens de regels van MSC vangen, krijgen als beloning het MSC Keurmerk Visserijen kunnen vrijwillig een aanvraag doen een onafhankelijke beoordeling of ze voldoen aan de criteria voor MSC certificering. Wat zijn de regels voor duurzame visserij volgens MSC?

  • De visserij mag niet leiden tot overbevissing of uitputting van vissoorten.
  • De natuur onder water moet worden beschermd.
  • De visserijbedrijven moeten zich verantwoorden over hun doen en laten en garant staan voor een effectief, duurzaam visserijbeheer.
  • Visserijen moeten de lokale, nationale en internationale wetten en regels respecteren.

Is het MSC-keurmerk betrouwbaar?
Het MSC-keurmerk is het enige, internationale keurmerk voor gevangen vis dat onafhankelijk, transparant en onpartijdig is. De beoordeling of een visserij of visverkooppunt in aanmerking komt voor het MSC-keurmerk wordt uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie die door de Marine Stewardship Council daartoe is bevoegd. Visserijen en visverkooppunten krijgen het keurmerk niet zomaar. Ze worden scherp gecontroleerd op de naleving van de hierboven aangegeven regels.

Is er al vis met het MSC-keurmerk?
Ja, Fish heeft op dit moment al meerdere producten met een MSC keurmerk en daar komen binnenkort nog meer producten bij. Op dit moment kunt u bij Fish de volgende duurzame vissoorten kopen:

  • MSC Kibbeling
  • MSC lekkerbekken
  • MSC Gestoomde makreel
  • MSC Wilde zalmfilet
  • MSC Gerookte wilde zalmfilet
  • MSC Hollandse Nieuwe Haring
  • MSC Gestoomde makreelfilets naturel/peper
  • MSC Spekbokking
  • MSC Dover Hasting Tong
  • MSC Schol en scholfilet
  • MSC Hollandse Garnalen
item06


Een duurzame palingsector in Nederland
De Stichting DUPAN wil met concrete activiteiten de palingstand in Nederland duurzaam verbeteren. De palingcultuur hoort bij Nederland, net als tulpen, klompen en molens. Het eten van paling als delicatesse is mogelijk, mits de palingstand op peil is en blijft en mits de palingvisserij, -kwekerij en -verwerking op een duurzame wijze is vormgegeven. DUPAN zet zich in om de palingcultuur voor Nederland te behouden, met respect voor de natuur.

De palingstand weer op peil
Het moet beter met de paling in Nederland, daar is iedereen het wel over eens. Onderzoek wijst uit dat de palingstand de afgelopen jaren een dalende trend laat zien. Maar over de oorzaak is nog te weinig bekend. Vast staat dat jonge paling het voedselrijke zoete water in ons land niet of nauwelijks kan bereiken, terwijl volwassen exemplaren de wateren niet kunnen verlaten om hun paaigebied op de Atlantische Oceaan te bereiken. Om een duurzame exploitatie van een gezonde palingstand mogelijk te maken, heeft de gehele palingsector - visser, kwekers en verwerkers - de handen ineen geslagen om de palingstand in Nederland duurzaam op peil te brengen.

Geen woorden maar daden
Daartoe hebben de drie partijen een convenant getekend en de Stichting DUPAN opgericht. Zij hebben zich bereid verklaard om samen te werken aan een duurzaam herstel van de palingstand. Een belangrijk middel is het 'Duurzaam Paling Fonds'; een fonds waaruit de komende jaren wordt geïnvesteerd in de uitzet van paling in het Nederlandse oppervlaktewater en de uitzet van volwassen, geslachtsrijpe paling in zee. Ook zal het fonds worden ingezet voor onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek als basis voor gefundeerd beleid, voor een blijvend herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.

logo-Duurzaam-Paling-Fonds-FC kopie
06 - Vis & Gezondheid
Er is dus vis met meer en minder vet. Dat is handig voor wie let op calorieën! En het aantrekkelijke is dat vette vis sterk verzadigde vetten levert. Dat is gunstig, weten onderzoekers.

Vis levert goede vetten
Wetenschappers hebben ontdekt dat in Europese landen waar het dagelijks eten weinig verzadigde vetten bevat, minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten. In deze landen wordt relatief veel vis gegeten. Eskimo’s in Groenland zijn grote viseters en bij hen komen bijvoor- beeld hart- en vaatziekten maar weinig voor. Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat mensen die (vette) vis eten minder risico lopen op een hartinfarct. De onderzoekers denken dat het vooral te maken heeft met de sterk onverzadigde vetten die in vis voorkomen. Zij verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit is gunstig. Inmiddels is ook bekend dat vetten uit vis terecht komen in de wand van de hartspiercellen, zodat de kans op een hartstilstand veel kleiner wordt.

Vis eten vermindert de kans op hart- en vaatziekten
Wetenschappers raden iedereen met hart- en vaatziekten aan elke week twee keer vis te eten waarvan één keer een vette soort. Daarmee wordt de kans groot dat het cholesterolgehalte in het bloed omlaag gaat. Dit is zeker van belang voor hartpatienten. Zo wordt het risico op (verdere) hart- en vaatproblemen kleiner.

Vis eten vermindert de kans op diabetes mellitus
Er zijn nog meer interessante aanwijzingen. Het aantal mensen met bij- voorbeeld diabetes mellitus (suikerziekte)en dementie neemt toe. Onderzoekers zijn op zoek naar de oorzaken en eventuele oplossingen. Ze hebben ontdekt dat vetten in vis zouden kunnen helpen om de kans op deze ziekten kleiner te maken. Uit onderzoek onder Rotterdamse ouderen blijkt dat mensen die regelmatig vis eten minder kans hebben om diabetes te krijgen. Eerder hebben wetenschappers ontdekt dat diabetes mellitus onder grote viseters zoals de Eskimo’s maar weinig voorkomt.

Dementie
Regelmatig vis op het menu zou ook het risico op dementie verkleinen. Onderzoekers houden er rekening mee dat het onder meer te maken heeft met de gunstige invloed van visvetten op de bloeddruk. Maar het kan ook zijn dat de onstekingsremmende werking van visvetten de kans op dementie verkleint.
Aanstaande moeders aan de vis
Aanstaande moeders doen er goed aan één à twee keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De sterk onverzadigde visvetten zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Deze vetten dragen bij aan het goed functioneren van de wanden van hersencellen.

Vis en groente
Vis is makkelijk te combineren met diverse groenten. Toch is het goed om kritisch te zijn. Dat heeft te maken met het nitraat- gehalte van sommige groenten. Nitraat komt in alle soorten groenten voor sommige soorten bevatten meer nitraat dan andere. Daarom is het advies niet vaker dan twee keer in de week vis te combineren met spinazie, bleekselderij, kropsla, veldsla, paksoi of een andere nitraatrijke groente. Eet vis daarom liever samen met nitraatarme soorten zoals tomaat, Speziebonen, broccoli, doperwtjes, wortelen of witlof

Conclusie
De voedingsvoorlichters adviseren om één à twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vettere soort. Het maakt niet uit of dat bij de broodmaaltijd is of als lekkere variatie bij de warme maaltijd.
07 - Haringparty
Fish kan uw haringparty geheel naar wens verzorgen.

Wanneer kan ik een Haringparty van FISH gebruiken?
    • Bij de opening van een (nieuwe) vestiging/winkel.
    • Op een beurs stand in binnen en buitenland om uw gasten iets bijzonders aan te bieden.
    • Op allerlei evenementen waar u een oer Hollands product wilt op een moderne en verantwoorde manier.
     
Een haringparty van FISH kan gewoon lekker traditioneel, haring aan de staart, maar ook (mini)broodjes haring en verschillende haring amuses behoort tot de mogelijkheden. Vraag een offerte aan voor de diversen mogelijkheden. In het verleden hebben wij al voor veel verschillende opdrachtgevers mogen werken in binnen en buitenland. Onder andere voor Bol.com, Ministerie van Justitie, BallastNedam, KNHB, Ness Benelux, Randstad uitzendbureau, Holland Queens Day, Trafalgar Square, Londen en nog vele anderen
09 - Wij zijn Fish
Fish is een nieuwe stijl ambulante vishandel. Niets is standaard, er wordt gewerkt vanuit 4 luxe verkoopwagens met flatscreens, alle producten worden standaard vacuum verpakt en de presentatie van de producten mag bijzonder genoemd worden.

Fish heeft momenteel 18 verkooppunten in midden nederland. Wij verkopen een uitgebreid assortiment van gebakken vis, gerookte vis,veel kant en klare maaltijden uit eigen keuken,waaronder de iedere maand wisslende maaltijd van de maand, salades en natuurlijk diverse soorten verse vis, zoals kabeljauw, zalm en scholfilet en sashimi tonijn.

Tevens zijn wij intensief bezig met de duurzaamheid van vis.Wij adviseren onze klanten uitgebreid over dit begrip. Ondermeer door per vissoort aan te geven hoe het is gesteld met de stand van deze vis in de zee. Waar een product gevangen of gekweekt wordt. Tevens verkopen wij een aantal MSC producten.

Maar Fish is meer...
Wij verkopen exclusieve relatiegeschenken, verzorgen haringparty’s en leveren aan diversen horeca en instellingen.
Tevens bieden wij, sinds kort, een uniek samenwerkingsverband aan voor de beste ambulante vishandelaren in Nederland. Een samenwerkingsverband waar kennis delen een van onze belangrijkste peilers is.
Voor meer informatie over deze samenwerking, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dankzij de centrale ligging in Spakenburg, waar een groot aantal visgroothandels gevestigd zijn die dagelijks hun vis op veilingen in Nederland en in het buitenland inkopen, zijn wij altijd voorzien van de meest verse vis.
Wij verkopen vanuit luxe verkoopwagens, die voldoen aan alle laatste HACCP eisen. Op deze manier kunnen wij onze producten aanbieden alsof u ze in de winkel koopt, maar dan met de gezelligheid van de markt.

Neem contact met ons op



Voor vragen en/of opmerkingen kunt u het contactformulier gebruiken of stuur direct een email naar info@fish-nederland.nl

Fish Nederland
Haringweg 35C
3751 BG
Spakenburg

Kijk voor het juiste telefoonnummer bij "verkooppunten" en kies uw woonplaats.






X